Lapimaa: põhjapõdrad ja korraks Norra

Hei-hei!

Endiselt Lapimaa :)

Kolmandal päeval Lapimaal Läksime põhjapõdrafarmi. Kõigepealt sõitsime Inarisse, kus veetsid päeva need, kes põhjapõtrade juurde ei soovinud tulla. Inaris oli väike suveniiripood ja paar rada, mida mööda jalutasime.

Kui kõik poodidest tagasi olid tulnud, sõisime juba põhjapõtru vaatama. Meid tervitasid kaks habetunud saami meest, oma traditsioonilistes rõivates. Nad rääkisid meile pisut saami kultuurist ja keelest, samal ajal, kui kõikjal meie ümber sebisid põhjapõdrad. 

Pärast sissejuhatust läksime põtru söötma. Osad olid aeda kinni pandud, kes on natuke vanemad ja suuremate sarvedega ja võival olla ettearvamatumad. Sellegipoolest lasti meid aeda sisse ka. Neil oli mitu suurt ämbritäit sööki ja me saime kõik põtradele anda. 



Enne seda, kui meid aeda sisse lasti

Järgmiseks läksime ühte hütti, kus kuulsime pikemalt saami kultuurist. Meile pakuti teed, kohvi ja küpsiseid. Lisaks saime tule ääres oma käsi jalgu soojendada. Kui kõik jutud olid räägitud ja küsimused küsitud, saime nende suveniiripoes ringi vaadata (omanik tegeleb käsitööga: valmistab nuge, ehteid jms). Õues saime ka lasso viskamist harjutada puust põhjapõdra peal. See oli väga vahva :)



Teed jõime ka nende endi tehtud puust tassikestest

Järgmiseks sõitsime Inarisse tagasi, võtsime peale need, kes päevaks sinna olid jäänud ja läksime Vasatokkasse. Seal tegime lõunaks omale kiirnuudleid, sest kellelgi kõht väga tühi polnud. Pärast söömist käisime väiksel jalutuskäigul metsas ja siis kelgutasime õhtusöögiajani. Järgmiseks oli meil nagu ikka, saun. Ja siis.....karaoke õhtuuu. Kellegi arvutist panime muusika ja sõnad ning muud polnudki vaja. Väga vahva õhtu sai sellest.


Järgmiseks päevaks oli meil plaanitud parim, parim reis. Sõitsime Norrasse, Põhja-Jäämere äärde. Tee peal tegime -30 kraadises külmas väikse peatuse, kuna paljud polnud nii külmas kunagi olnud.



Külm oli, aga ilus oli ka


Põhja-Jäämeri

Mere äärde jõudes tegime enne meie sihtkohta jõudmist pooleteisetunnise peatuse, mille jooksul saime ronida ühe väiksema mäe otsa. Siis aga liikusime juba edasi. 



Mäe otsas sai ka palju pilte tehtud

Lõpuks jõudsime väiksesse külakesse, kus ootas meid õhtusöök kohalikus bistroos. See õhtusöök oli nii palju rohkem, kui ma sellelt ootasin. Bistroo omanik oli mikrofoniga keset meid ja jutustas oma söögikoha ja tolle küla ajaloost. Ta on imeline jutuvestja, võiks kuulama jäädagi. Söögiks pakkus ta meile kalasuppi, mida kõik võtsid vähemalt kaks portsu. Pärast saime ka sooja teed ja piparkooke.

Ja siis oli aeg reisi parimaks osaks. Jäämeres ujumine!! Kõigepealt läksime sauna, mis oli väga suur, vähemalt nelja normaalse sauna suurune, ilmselt suurem veel. Sauna keskel oli kaks hiiglaslikku kerist ja kummalegi suur ämber vett. Sauna üks uks oli välja minemiseks ja teine sisse tulemiseks.

Põhja-Jäämeres ujumine oli parim kogemus. Kokku käisin veel kolm korda. Esimest korda väga ujumiseks nimetada ei saanud, pigem vette kastmine, mis lõi hinge kinni. Järgmised korrad ujusin ikka ka :D Pärast viimast korda tundus õhu temperatuur väga soe juba.

Ja just kui tundus, et enam paremaks minna ei saa, nägime virmalisi ka. Täiuslik päev.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Orientation Days: Trakai

Orientation days: Freshman Celebration

Vilniuses seiklemine